Nowoczesne urządzenia gastronomiczne

Z biegiem lat w restauracji ludzi zaczęły wspierać profesjonalne urządzenia gastronomiczne. Krojenie kilogramów warzyw, czy ręczne sporządzanie ciasta na pizzę odchodzą w zapomnienie. Choć jeszcze długo maszyna nie zastąpi kubków smakowych kucharza, już dziś zdarza się, że zamówienia od klientów zamiast kelnera zbiera robot.

Niewielkie maszyny, które zastąpiły ludzi w kuchni

Ciągle głównym składnikiem przepisu na sukces restauracyjnego biznesu jest talent ludzki. Jednak coraz częściej wspierają go maszyny, które ułatwiają pracę profesjonalnym kucharzom.

Przemysłowa obieraczka do warzyw to sprzęt, dzięki któremu (zwykle najmłodszy stażem) pracownik kuchni nie musi spędzać długich godzin z nożem w ręku. Nawet te mniej wydaje urządzenia mogą obrać do 60 kg ziemniaków w ciągu godziny. Dla człowieka to zadanie niemożliwe do wykonania.

Podobnie pracę człowieka ułatwiły szatkownice do warzyw. Wykorzystuje się je w pizzeriach i barach sałatkowych. Stanowią też podstawowe wyposażenie gastronomii w cateringu.

Już od wielu lat w restauracjach używa się profesjonalnych zmywarek do mycia naczyń i urządzeń, które sterylizują kuchenny sprzęt. Dzięki temu łatwiej zachować higieniczne warunki. Poza tym zmywarki gastronomiczne są znacznie szybsze niż człowiek, który będzie mył naczynia w stalowym basenie.

Szukasz włoskiej kuchni o nowatorskim wzornictwie i zaawansowanych rozwiązaniach? Zapraszamy do zapoznania się z dostępną ofertą na lofra.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.

Jak dbać o sprzęt gastronomiczny?

Sklep gastronomiczny, w którym można kupić całe wyposażenie kuchni, często w pakiecie oferuje serwis urządzeń elektrycznych. Warto z niego skorzystać, ponieważ profesjonalne serwisowanie przedłuża żywotność sprzętu używanego w restauracji. Często ma także wpływ na zachowanie gwarancji w razie awarii.

O urządzenia, które służą do gotowania należy dbać na bieżąco. Piece i naczynia trzeba regularnie czyścić. Najlepiej, by stało się to codzienną rutyną pracowników restauracji. Tłuszcz, czy barwniki, które zawsze będą osadzać się na powierzchni kuchennego sprzętu z czasem mogą doprowadzić do poważnej awarii. Poza tym restauracja, w której jest brudno prędzej, czy później straci klientów.

Na czas mycia każdy sprzęt należy odłączać od zasilania – dla bezpieczeństwa człowieka i samej maszyny. Przed ponownym włączeniem do sieci trzeba go wysuszyć, by nie spowodować zwarcia.

Do każdego urządzenia producent dołącza instrukcję użytkownika. Zawarte w niej informacje to przydatne porady dla pracowników kuchni. Dzięki stosowaniu się  do zaleceń producenta można uniknąć wielu awarii, które sprawią, że zyski restauracji będą spadać.

Codzienna praca w kuchni to nie tylko gotowanie, ale także dbanie o porządek i czystość na stanowisku pracy. Choć wiele z tych czynności wykonują maszyny, w razie kłopotów, o zamknięciu restauracji zdecyduje człowiek… z sanepidu.

Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze piece gastronomiczne na GastroProdukt.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here